Dat bandnamen wel eens op elkaar lijken en zodoende door elkaar gehaald kunnen worden, is heel menselijk. Zo is zangeres Shirley (‘It’s Me’) beslist niet dezelfde als van ‘Shame, Shame, Shame’. Extra oplettendheid is geboden bij verschillende bands die over dezelfde naam beschikken. Van The Scorpions is die mogelijke verwarring algemeen bekend. Immers is de groep van ‘Hello Josephine’ niet dezelfde als van ‘Wind Of Change’, respectievelijk uit Engeland en Duitsland afkomstig. Het geldt voor meer artiesten variërend van Sonny Boy Williamson tot Nirvana. Ook Nederlandse bands hebben soms een naamgenoot: The Outsiders, Shoes, Free, Diesel, Cake en Blue Murder, om er eens zes te noemen.
In Nederland kennen we natuurlijk ook verwarring als het om Tower gaat. The Tower is de band van Boudewijn de Groot die Engelstalig zingt (‘In Your Life’) en Tower is de groep van zangeres Marian Pijnaker (‘See You Tonight’). Verwarring kan mogelijk ontstaan bij Free, de Rotterdamse soulband (‘Keep In Touch’) en de Engelse rockers (‘All Right Now’), al wordt de Nederlandse band aangeduid als The Free. Ook bij The Shoes, de groep van de gebroeders Versteegen, staat The er steevast bij, terwijl die van de Amerikaanse gebroeders Murphy zonder lidwoord is.
Voor andere genoemde Nederlandse bands, The Outsiders, Cake, Diesel en Blue Murder, geldt dat er dus ook een enigszins bekende naamgenoot is. Blue Murder heeft hier zelf invloed op gehad door de naam te verkopen. De Haarlemse reggaegroep Cake mag dan geen hit hebben gescoord, hun Amerikaanse naamgenoten zouden meer succes boeken. Ook Diesel (‘Sausolito Summernight’) blijkt een Australische en Franse naamgenoot te hebben, die in eigen land succesvol waren, echter in Nederland nauwelijks bekendheid kregen. Van The Outsiders blijken drie varianten te zijn: afkomstig uit Nederland, Amerika en Engeland, respectievelijk die van zanger Wally Tax, van Sonny Geraci en Adrian Borland. Alle drie bands hebben hun plek in de pophistorie verdiend.
Minder bekend is wellicht de groep After All uit Enschede. Deze heeft enkele singletjes gemaakt bij Negram en is niet landelijk doorgebroken, maar heeft wel platen uitgebracht op Reprise. Hun bewerking van Wilson Pickett’s ‘If You Need Me‘ stond echter begin 1974 wel wekenlang op de eerste plek in Zuid-Afrika. Geen van hun nummers wist in Nederland de Top 40 te halen, waaronder ‘Tupolev’ dat overigens geschreven is door Ilja Gort. Zanger Gerrit Trip zou met Teach In meer succes boeken, al was natuurlijk zangeres Getty Kaspers het boegbeeld. Tegenwoordig staat Trip bekend als de ‘Overijsselse Joe Cocker’. Vandaag de dag is er een Belgische death metalband met de naam After All, maar in 1969 heeft de zeer muzikale Amerikaanse band After All één elpee gemaakt, die het predicaat ‘collector’s item’ verdient gezien de bedragen die Discogs eraan verbindt. Dan is YouTube maar weer eens een uitkomst. De band heeft maar kort bestaan.
Er is niets mis met de naam After All, maar is het toeval dat het nummer ‘After All’ van The Shoes de eerste single was van de groep die -na 13 achtereenvolgende hits- niet in de top 40 terecht kwam?
Tot slot, after all… een vrij onbekend, maar vermeldenswaardig voorbeeld waar naamsverwarring bij zou kunnen ontstaan, is met Ypsilon, de Pijnackerse band die in 1972 voor Negram een instrumentale single opnam, en de Griekse band die in 1977 het eigenzinnige ‘Day Of The Dove‘ uitbracht. De verwarring zal waarschijnlijk niet zo snel ontstaan, want onbekend maakt helaas onbemind. Het gaat immers niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Voor de fijnproevers dus!
Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees
Recent Comments