Mijn twee vorige columns gingen over hoe divers men het verwachtingspatroon t.a.v. een muziekboek kan insteken. Het is maar wat je belangrijk vindt of zoekt in een boek, 55 Verrassende Verzamelelpees biedt hierin – naar de mening van de drie schrijvers – heel wat mogelijkheden. Zodoende had de vorige column als invalshoek de in het boek genoemde mondharmonicaspelers, waar eerder ook de relatie tussen radioprogramma’s en verzamelelpees gelegd werd. In dit stukje ligt de focus op de onbekend gebleven artiesten; onbekend, maar wellicht niet onbemind!

Sommige van de 55 geselecteerde verzamelelpees bevatten veel hits, waarvan 14 nr.1 hits een duidelijk voorbeeld is of kennen allemaal bekende artiesten, zoals Dank U! Dit staat in schril contrast met de elpee Stars of the Streets, die bestaat uit live-opnamen uit New York van straatmuzikanten.

Al met al besteedt het boek aandacht aan in Nederland minder bekende bands als Sassafras, The Sunrays, Fishbaugh, Fishbaugh & Zorn, Wally, Fanny en Shampoo, zangers als Mylon LeFevre en Willis Alan Ramsey, zangeressen als Genya Ravan en Eve Moon en een gitarist als David Spinozza.

Het is niet waarschijnlijk dat iemand van alle elf acts platen in huis heeft.

Ik ga niet zitten op de stoel van Kees Bos, de Koning van de Connecties, maar ik denk dat de enige connectie tussen deze elf genoemde acts is dat zij in 2020 opnieuw onder de aandacht gebracht worden aangezien zij deel uitmaken van verzamelelpees, die geselecteerd zijn in het boek 55 Verrassende Verzamelelpees. Kees Bos bedacht eind jaren 80 het concept van popquizvragen met onderling verband, de zogenaamde connecties. In deze gedachtegang bieden sommige van de elf genoemde artiesten een connectie met beroemde artiesten als Elvis, The Beach Boys en The Beatles, zoals dat voor respectievelijk Mylon LeFevre, The Sunrays en David Spinozza geldt. In ‘onbekend’ zit soms toch een bijzonder verhaal. Zo blijkt Sassafras het record in Engeland te hebben van meeste optredens in een jaar. Voor Genya Ravan, die ook zong met de band Ten Wheel Drive, geldt dat zij overlevende is van de Holocaust en voor Willis Alan Ramsey geldt dat hij al 48 jaar (!) laat wachten op zijn opvolgende soloplaat. Zo is Fanny opvallend als eind jaren 60 opgerichte, geheel uit vrouwen bestaande rockband. Alleen al deze onderscheidende feitjes maakt onbekend niet onbemind.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees