Normaal gesproken zou je niet zeggen dat de in 2015 overleden New Orleans-coryfee zanger/pianist/producer Allen Toussaint, schrijver van hits en veel gecoverde songs als ‘Brickyard Blues’, ‘Working In A Coalmine’, ‘Yes, We Can Can’, ‘Sneakin’ Sally Through The Alley’ en ‘Southern Nights’, ooit iets van een Nederlandse band zou coveren. Toussaint’s songs zijn klassiekers; hij schreef ook onder de naam Naomi Neville, zoals ‘Pain In My Heart’ (oorspronkelijk ‘Ruler Of My Heart’) dat in de uitvoering van Otis Redding en The Rolling Stones bekend geworden is.

Toch is het zo dat hij ‘One Cup Of Coffee’ heeft opgenomen, als pianist, producer, arrangeur en achtergrondzanger. Het is in Nederland beter bekend als ‘Eén Kopje Koffie’ van VOF De Kunst. De muziek is van Erasmo Carlos en Roberto Carlos (geen familie) en laatstgenoemde, al sinds de beginjaren 60 een grote ster in Brazilië, heeft het gezongen.

De tekst heeft niets te maken met het origineel ‘Verde e Amarelo‘, dat groen en geel betekent, naar de kleuren van Brazilië. Het nummer is ten tijde van de WK Voetbal in 1986 veel in Brazilië gedraaid, maar het mocht niet baten; Brazilië met o.a. Zico en Socrates werd in de kwartfinale uitgeschakeld.

In 1987 maakte Erik van Muiswinkel de tekst voor ‘Eén Kopje Koffie’. VOF De Kunst nam het ook in het Engels op en noemde de band The Art Company. Een cover van die Engelse vertaling staat op het album ‘Coast To Coast’ van Paul Shaffer met medewerking van o.a. Allen Toussaint.

Wanneer je dit album uit 1989 verder bekijkt, vallen de andere beroemde zeer uiteenlopende gastmuzikanten op: variërend van Joe Satriani en Brian Wilson tot Bobby Womack en George Clinton. En buiten de genoemde vijf gastmusici geven er nog meer bekenden acte de présence. Zelden kom je een album tegen met zoveel bekende topmuzikanten. Daartoe mogen Joe Walsh, Dick Dale, Steve Cropper, Eric Burdon, Jay Siegel, Dion, Howard Casey (K.C.), Ben E. King, Wilson Pickett, Don Covay, Carole King, Mavis Staples, Valerie Simpson, David Sanborn, Steve Gadd en Mick Fleetwood e.v.a. wel gerekend worden.

Er staan nog meer covers op het album, waaronder ‘Wang Dang Doodle‘ met o.a. zangeres Koko Taylor, gitarist Buddy Guy en mondharmonicaspeler Sugar Blue, dat live opgenomen is in het Vic Theater in Chicago. Van deze klassieker van contrabassist Willie Dixon telt natuurlijk de uitvoering van Livin’ Blues uit 1970 als een mijlpaal in de Nederlandse bluesrockscene.

Maar wie is dan Paul Shaffer, dat hij op zijn debuutplaat (!) deze muzikanten weet te strikken? Dat is al snel te verklaren, want hij was ten tijde van die plaat al bandleider bij David Letterman’s populaire Late Night-shows (tussen 1982 – 2015). De in Canada geboren pianist / zanger had echter z’n sporen al in meerdere opzichten verdiend in de popwereld. Zo had hij in 1984 een rolletje in de hilarische rockfilm ‘This was Spinal Tap’, waarin hij de incompetente promotor Artie Fufkin speelde.

Shaffer maakte als muzikant met o.a. Robert Plant en Jimmy Page deel uit van The Honeydrippers en speelt op de hit ‘Sea Of Love’. In 1985 behaalde dit nummer zelfs in Amerika de derde plek, een hogere notering dan Plant en Page ooit met een Led Zeppelin-single gehaald hebben.

Hij was in 1985 tevens bandleider tijdens het legendarische slot, de finale van Live Aid met ‘We Are The World‘. Ook als componist heeft hij succes gekend. ‘It’s Raining Men’ is mede geschreven door Shaffer en werd niet alleen in 1982 een grote hit voor The Weather Girls, maar in 2001 ook voor Geri Halliwell (voorheen Ginger Spice).

Al is Paul Shaffer niet zo bekend in Nederland, dat is hij wel al jaren in Amerika. Hij speelde in 1995 een gastrol in de clip ‘Hook‘ van Blues Traveler, een hit in Amerika. Dat deed hij ook in de film Blues Brothers 2000, waarvoor hij bovendien de muziek maakte. Hij was vaker in films te zien.

Vorig jaar deed hij mee in de zeer populaire Amerikaanse serie The Masked Singer als The Skeleton. Paul Shaffer heeft veel meer noemenswaardige bijdragen aan de muziekentertainment geleverd dan ik hier vermeld, al zijn deze niet altijd even goed zichtbaar in Nederland.

Erik Bevaart