Meerdere elpees in het boek 55 Verrassende Verzamelelpees zijn gerelateerd aan de zeezender Radio Veronica en aan bekende radioprogramma’s. Sprekende voorbeelden hiervan zijn ‘Goud van Out’, het bekende programma van ‘mister Veronica’ Rob Out. Op deze compilatie staan allemaal Amerikaanse acts, waaronder de Amerikaanse Outsiders. De opbrengst van deze succesvolle verzamelaar kwam ten goede aan een zwembad voor verstandelijk gehandicapten in Baarn. Ook zo’n commercieel succes is ‘Dank U!’ geweest met allemaal Nederlandse artiesten, waarvan de opbrengst naar twee nierstichtingen ging. Veronica is vaak betrokken geweest bij verzamelaars.

De elpee ‘Veronica Top 20 Hits’ op VIP Records uit 1974 bevat zo’n onverwacht juweeltje, de a capella uitvoering van Neil Youngs ‘After The Goldrush’, dat pas in 1982 op single verscheen. Tussen de vele jaren 60 nummers sowieso ‘een vreemde eend in de bijt’. Het nummer is in zekere zin exemplarisch voor de gekozen selectie van 55 elpees in het boek  55 Verrassende Verzamelelpees. De drie schrijvers zijn zowel op zoek geweest naar onverwachte juweeltjes als naar vreemde eenden in de bijt alsmede naar anekdotes in de pophistorie. wat dat betreft is er over Radio Veronica -ook in dit boek- genoeg te vertellen.

Ook de van Radio Caroline bekende radiopresentator Robbie Dale wordt genoemd in de beschrijving van de elpee ‘How Pink Is That Elephant Over There’. Robbie Dale zong in 1969 zelf Soul Mama. Bepaald geen begenadigd zanger, maar hij krijgt wel een prettige muzikale begeleiding van de Amsterdamse soulgroep Respect, compleet met blazers en achtergrondkoortje. Een hit werd het echter niet. Ook besteedt het boek aandacht aan een andere discjockey, de van o.a. Radio Luxemburg bekende Alan Freeman. Hij is verantwoordelijk voor de compilatie ‘By Invitation Only’, die voor een merkwaardige selectie zorgt met progrock-acts als Yes en Emerson, Lake & Palmer als oude rotten als The Pretty Things en The Rolling Stones. Wat dat betreft is zijn keuze voor The Heavy Metal Kids ook opvallend of op zijn minst merkwaardig te noemen.

De soms onverenigbaar ogende samenstelling is inherent aan een doorsnee verzamelelpee en dat geldt ook voor ‘Los Vast Kuip Spektakel’, waar Herman Brood, Powerplay en Normaal te vinden zijn met Gerard Joling en Anita Meyer.

Het populaire radioprogramma van presentator Jan Rietman met live-opnamen uit de Kuip in 1986 bevat het nummer ‘Here, There and Everywhere’ van Powerplay, dat alleen op deze compilatie staat. Laat dat ook een pluspunt zijn dat aandacht mag krijgen dat verzamelelpees af en toe zodoende al een meerwaarde hebben!

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees