Jaren geleden kocht ik eens zonder te beluisteren geheel op de bonnefooi een elpee van de voor mij onbekende zangeres Ellen McIlwaine. Eerlijk gezegd was mijn interesse in eerste instantie gewekt door vier muzikanten die ooit in het toenmalige jongerencentrum De Trucker in Pijnacker gespeeld hebben in de periode dat ik er zelf nog concerten organiseerde (tussen 1975 en 1986). Gitarist Darryl Thompson, bassist John Lee, drummer Gerry Brown en saxofonist Bob Malach spelen op haar vierde album goed in dienst van de zangeres. 

Malach is zo’n saxofonist die ook op opnamen van bekende popartiesten te horen is als Steve Wonder, Steve Miller en Madonna. In 1991 speelden Robben Ford en Dr. John op zijn solo-elpee ‘Mood Swing’ met daarop o.a. ‘I Put A Spell On You‘.

Je zou zeggen dat elke muzikant zo’n blazer een aanwinst vindt, maar zelf is ze allesbehalve enthousiast over het album vanwege de gepolijste productie en omdat ze niet de ruimte kreeg om gitaar te spelen. Ellen McIlwaine is namelijk meer blues georiënteerd.en speelt uitstekend slidegitaar, zie link.

Die vierde elpee van Ellen McIlwaine uit 1978 is niet op you tube te vinden op één song na: ‘You May Be All I Need‘ geschreven door ene J. Layton (mij niet bekend).

Zij treedt nog steeds op. In Canada heeft ze dit jaar zelfs een Lifetime Achievement Award ontvangen. En dat ze lang bezig is, valt niet te ontkennen. In het begin van haar carrière, rond 1966, heeft ze diverse malen met Jimi Hendrix gespeeld, zoals te lezen is in de Hendrix-biografie ‘Room Full of Mirrors’.

Lang niet alles van Ellen McIlwaine op you tube kan mij bekoren. Ze heeft de gewoonte om covers die ze speelt een eigen draai te geven. Dat op zich valt te waarderen, maar ik ben niet altijd gecharmeerd van haar eigenzinnige interpretaties van bekende hits als ‘Higher Ground’ en ‘Take Me To The River’. Des te verrassender vond ik hoe zij met de band Fear Itself een bewerking deed van ‘The Letter‘, de van The Box Tops, Joe Cocker en de Haagse zangeres Bojoura bekende hit.

Met de uit Atlanta afkomstige groep Fear Itself nam zij in 1968 een elpee op die een jaar later bij DOT Records werd uitgebracht. Psychedelische bluesrock bij DOT, dat o.a. Pat Boone, Liberace en The Mills Brothers in hun stal had? Bij menig andere platenmaatschappij was de band ongetwijfeld meer op zijn plek geweest. Na één album stopte de onbekend gebleven band, waarin zij ook mondharmonica speelde, die beslist niet minder was dan vele tijdgenoten, oordeel zelf!

Over de zangeres, die deels in Japan is opgegroeid, is een half jaar geleden nog een interessant interview verschenen.

Erik Bevaart