Dat Den Haag en in iets mindere mate Amsterdam toonaangevend in de popgeschiedenis zijn, is evident. De andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, hebben een beduidend minder grote rol vervuld. Utrecht heeft door toedoen van o.a. Het Goede Doel, Klein Orkest en Kadanz en geboren Utrechter Herman van Veen wel Nederlandstalig een grote stempel gedrukt, Nou ja, bij het Klein Orkest was dan wel Hagenees Harrie Jekkers de zanger. Typerend voor de stad Utrecht is dat met Claudia de Breij deze nog steeds een bekende hedendaagse vertolker heeft van het Nederlandstalig lied.
Dit zijn begrijpelijk geen artiesten die in Engelstalige landen hoog scoorden. Urban Dance Squad, Daryll-Ann en Orphanage hebben Utrechts imago in de loop der jaren een beetje een draai kunnen geven. In de jaren 60 was Gloria, later geheten Unit Gloria, één van de weinig doorgebroken Utrechtse bands. Voor Radio Veronica maakten zij allerlei jingles. Zanger Bob Leverman (later opgevolgd door Bonnie St.Claire) zou onder de naam Robert Long uitgerekend met Nederlandstalig repertoire solo succes boeken. Unit Gloria heeft in 1970 een paar optredens in Californië gedaan. ongetwijfeld vooral voor Nederlandse immigranten, daar de Friese cabaretier Rients Gratema ook op het programma stond.
Om een of andere reden is de oude Utrechtse nederbeatband The Jets niet bij het grote publiek bekend. Het door Peter Koelewijn geschreven Engelstalige nummer ‘The Worker in The Night‘ (als single slechts een b-kantje) staat op de verzamelelpee ‘Best Beat’. Tussen de Ro-d-ys en Groep 1850 in met o.a. Cuby & the Blizzards verkeert de groep in goed gezelschap. Persoonlijk spreekt mij dit meer aan dan de twee covers die grote hits in Nederland werden: in 1965 (‘Goldfinger’) en 1966 (‘The Pied Piper’).
‘Pied Piper’ is trouwens origineel van het duo Changin’ Times, dat bestond uit ene Steve Duboff en Artie Kornfeld, later één van de organisatoren van het legendarische Woodstock-festival, dat deze week exact 50-jaar geleden plaatsvond.
Het schijnt dat tijdens een weekendje Londen The Jets een ontmoeting hadden met The Beatles, Stones, Cliff, The Shadows, The Searchers, Dusty Springfield en blijkbaar Crispian St. Peters, aldus Nederbeat.info Crispian St. Peters was onder de indruk van de versie van de Utrechters (die het eerder opgenomen hebben!) en besloot het te gaan zingen. De beide versies kwamen gelijktijdig in de hitparade en dat was ook al van toepassing op ‘Goldfinger‘, dat gelijktijdig met Shirley Bassey een hit was.
Juist die hit, de James Bond-theme, is relevant voor deze column. Phonogram wilde een instrumentale versie van Goldfinger op de Japanse markt uitbrengen en contracteerde daarvoor The Jets. Omdat er al een Japanse band bestond die The Jets heette, veranderden ze hun naam in The Goldfingers. The Jets richtten zich met een aantal albums helemaal op de Japanse markt. De kerstplaat Santa Claus à Go Go werd een enorm succes en ging meer dan 300.000 keer over de toonbank, aldus Yesterdays Gold.
Bands als Shocking Blue en George Baker Selection hebben zoals bekend succes geboekt in Japan en The Motions kregen in 2001 door toedoen van de Tokyo No.1 Soul Set nog enige bekendheid, omdat die groep een sample gebruikte van ‘Freedom’, een door gitarist Leo Bennink en drummer Sieb Warner geschreven hitje uit mei 1969. Leo Bennink verklaart in ‘Nederpophelden’ dat hij (en niet Robbie van Leeuwen dus) hiermee eigenlijk de grootste hit voor The Motions geschreven heeft. Dat The Jets dus ook succesvol in Japan waren, is overwegend onderbelicht gebleven in de Nederlandse pophistorie evenals het feit dat de band nog steeds af en toe schijnt op te treden. Ongetwijfeld niet meer zo wild als vroeger. In Utrecht is men de band beslist niet vergeten.
Erik Bevaart
Recent Comments