Nee, het zal niet Trump’s favoriete song zijn: ‘Willin’ van Little Feat. Alleen al de zin “I smuggled some smokes and folks from Mexico” zal niet op de goedkeuring van de president hoeven te rekenen. Mogelijk behoorde het echter wel tot de favoriete songs van de schrijver zelf: gitarist/zanger Lowell George, die op 29 juni 40 jaar geleden als gevolg van een zeer ongezonde levensstijl kwam te overlijden. In de 10 jaar dat George deel uit kon maken van de in 1969 opgerichte band Little Feat nam hij dit nummer drie maal op. Twee duidelijk verschillende studioversies en een keer live. Het is echter geen single geworden.  Dat het een goede song genoemd mag (en zelfs moet) worden, is op te maken uit de vele malen dat dit door topartiesten gecoverd is, denk maar aan The Byrds, Linda Ronstadt, Steve Earle en The Black Crowes.

 

De enige single-uitvoering van dit nummer is afkomstig van de Nederlandse zangeres Lana Wolf, die het in Nashville opgenomen heeft. Op een live-opname wordt duidelijk dat zij in zekere zin nog ondergewaardeerd wordt. Al is de eerste opgenomen versie ooit -reeds voor Little Feat- afkomstig van de onbekend gebleven Johnny Darrell, acht ik de laatst (naar mijn weten) opgenomen vertolking van Greg Allman relevanter, enkele maanden voor diens dood in 2017 (album Southern Blood).

Little Feat bestaat nog steeds, met als enige oorspronkelijke groepslid Bill Payne. Er is ook nog een band Funky Feat met o.a. Paul Barrere en Kenny Gradney, waarvan de concerten ook vermeld worden op de website van Little Feat. Dit weekend in juni spelen ze hun 50 jarig-jublileumconcerten, al moet gezegd worden dat de groep tussen 1979 – 1987 opgeheven was. Bassist Roy Estrada leeft ook nog, maar speelt in geen van beide bands. Oorzaak? Hij zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit wegens kindermisbruik.

Muzikaal kan je Little Feat, die in 1976 Pinkpop aandeed (de beelden zijn bewaard gebleven!), omschrijven als een mix van southern-rock en swamp-rock. Toch komt de band niet uit Texas of Louisiana, maar uit Californië. Alle eromheen hangende genres als country, blues en funk zijn echter hoorbaar geabsorbeerd. “There is only one rule, and that is there are no rules. We’ll play any style of music, as long as we do it well,” aldus Lowell George.

Dat twee van de oorspronkelijke bandleden, Lowell George en Roy Estrada, begonnen zijn bij Frank Zappa, die meer met klassiek en avant garde had, verbaast daarom des te meer. George speelt op het album ‘Hot Rats‘ van Zappa. De overige twee oorspronkelijke leden, pianist Bill Payne en de in 2010 overleden drummer Richie Hayward, spelen op honderden platen mee, veelal van bevriende artiesten, waartoe o.a. Ry Cooder, Bonnie Raitt, Linda Ronstadt, Jackson Browne en Michael McDonald behoren. Misschien wat minder voor de hand liggend is de bijdrage van Bill Payne als Hammond-organist op ‘A Momentary Lapse of Reason’ van Pink Floyd en van Richie Hayward op Stoney End van Barbra Streisand (een album waar zij drie nummers van Laura Nyro vertolkt). Gitarist Paul Barrere en percussionist Sam Clayton vervoegden zich later bij de band.

Hoewel Little Feat geen Top 40-hit genoteerd heeft, lukte dit Lowell George wel solo met ‘Cheek to Cheek‘, dat opvallend of toevallig (?) een dag na zijn dood werd uitgebracht. Het is een postume hit geworden, die zelfs net aan in de top 10 kwam. Volgens de omschrijving van een ‘eendagsvlieg’ zou Lowell George in Nederland hiertoe gerekend worden. Onzin natuurlijk. Persoonlijk heb ik niet veel met dit nummer, maar juist wel met de uit 1973 stammende titelsong ‘Dixie Chicken‘ en de uit 1990 afkomstige single ‘Texas Twister‘. Little Feat in optima forma!

Graag wijs ik de lezer op twee instrumentale nummers waarin Lowell George z’n unieke rustgevende slidegitaarsound juist wel tot uiting komt: ‘Lafayette Railroad‘ en ‘Genghis‘. Voor de meeste Little Feat-liefhebbers is dit laatste nummer niet bekend, daar dit op de instrumentale elpee The Master van Chico Hamilton uit 1973 staat. Ja, curiosa: Little Feat met een jazzdrummer (Chico Hamilton) en een fusionpianist (Stu Gardner) op een soullabel (Stax)! Lowell George in optima forma doorstaat alle tanden des tijds.

 

Erik Bevaart