Van de in de jaren 60 en 70 populair geworden artiesten zijn er al vele niet meer onder ons. Ook in 2017 hebben wij weer van een aantal afscheid moeten nemen. Als twee oude rotten weer samen gaan spelen is dat nieuws. Dat is de aankondiging dan ook van het in april geplande concert van Steve Stills en Neil Young. Dit benefiet vindt plaats door toedoen van Stills en z’n vrouw, die aandacht willen vestigen op autisme. Dit alles vanwege hun zoon die hieraan lijdt.

Automatisch doemt dan de gedachte op dat de tijd gaat dringen voor een reünieconcert voor Crosby, Stills, Nash & Young. De heren zijn allen 70+, waarbij David Crosby zelfs al 76 jaar oud is. Van alle legendarische topbands uit de jaren 60 zijn de oorspronkelijke leden namelijk nog in leven. Waarschijnlijk de enige. Ga maar na: o.a. The Beatles, The Who, Led Zeppelin, The Byrds, The Band, Small Faces, Cream, Creedence Clearwater Revival, Moody Blues en Deep Purple zijn niet in de bekendste en/of originele bezetting meer mogelijk al zou voor The Stones en The Kinks nog een uitzondering gemaakt kunnen worden daar de toonaangevende leden nog in leven zijn.

Crosby, Stills, Nash en Young was niet alleen de eerste ‘allstarband’ met leden afkomstig uit The Byrds, Buffalo Springfield en The Hollies, maar had ook nog eens drie nationaliteiten in zich. De leden van de band hadden ook allen solohits. Het is echter Neil Young die het langst, meest actief en meest succesvol in de muziekentertainment is. Daar leek het niet naar uit te zien. Gitarist Stills had (al voor z’n band Manassas) in 1970 een succesvol soloalbum afgeleverd. Stephen Stills had op het gelijknamige album een toenmalige topbezetting met o.a. Eric Clapton, Ringo Starr, Mama Cass Elliot, Booker T.Jones en… Jimi Hendrix. Het album kwam twee maanden na de dood van de legendarische gitarist en dat maakt diens bijdrage op ‘Old Times Good Times’ (link) per definitie interessant, ook al klinkt het gitaarspel heden ten dage gedateerd.

De catchy hit die afkomstig was van het album mag er nog steeds zijn: ‘Love the One You’re With’ (link), een van de drie hits die Stills in 1971 in Nederland zou behalen. Daar zou het echter wel bij blijven. Op beide nummers speelt Stills niet onverdienstelijk ook orgel!

Love the One You’re With’ is een door vele topmuzikanten gecoverde song: van Aretha Franklin, Joe Cocker, King Curtis en Bob Seger tot The Three Degrees en Rufus. Eentje uit 2012 wil ik je niet onthouden. Deze is afkomstig van Jen Stills, inderdaad dochter van (link).

Of Crosby, Stills, Nash & Young ooit nog bij elkaar gaan komen, wie weet. Een ding is hoopgevend en dat is Trump, hun gemeenschappelijke vijand. Zou die toch nog ergens goed voor zijn. Bekijk gerust een artikel hierover (link).

Erik Bevaart