Een mijlpaal? Nou, mijn 50ste column voor de onvolprezen website MyfavoriteSong.nl dient maar eens een terugblik te zijn. December is traditioneel een maand van het terugblikken op het jaar waarvan wij afscheid gaan nemen, maar op gebied van popmuziek gaat het terugblikken door toedoen van de Top 2000 tot vele jaren verder in ons geheugen. Veelal proberen we de favoriete songs uit ons leven de revue te laten passeren, zeg maar de soundtrack van je leven samen te stellen. We komen er achter dat van deze ‘soundtrack’ steeds minder terug te vinden is in de Top 2000. Dat geldt helaas zeker voor de oude nederpop. Enige verbazing (of ergernis?) zal moeten plaatsmaken voor berusting. Het glas is halfvol in plaats van half leeg, althans wat mij betreft. De realiteit gebiedt te zeggen dat we moeten accepteren dat onze persoonlijke voorkeur er vaak niet (meer) in staat en blij zijn wat er (nog) wel te horen is. En er zijn nog steeds veel songs te horen met eeuwigheidswaarde, die het dus verdienen uit de vergetelheid te blijven. Mijn belangstelling gaat niet zo zeer uit naar de bovenste 50.

Het bracht mij op het idee om eens terug te blikken op mijn columns. Het uitgangspunt is altijd geweest om aandacht te schenken aan een wat onderbelicht (min of meer vergeten) onderwerp of artiest. Wat dat laatste betreft blijkt dat uit aandacht voor bands als Thirteen Moons, Bo Wilson Band, Jackson Heights, Blodwyn Pig en Heartfixers of voor singer/songwriters als Lane Tietgen, Willis Alan Ramsey, Ellen McIlwaine en Mike Tingley. Nooit van gehoord? Dat ligt beslist niet aan de lezer, want deze artiesten zijn nu eenmaal vrij onbekend, al zit er wel ‘verhaal’ in.

Omdat de oude Nederpop een zeer speciaal plekje in mijn muziekhart verworven heeft, wijs ik graag in mijn terugblik speciaal op zeven columns met uiteenlopende onderwerpen:
– Alle 16 Apart (over ongebruikelijke muzikale samenwerkingen)
– After All Verwarring (over bands met dezelfde naam)
– Unieke Nederpop Projecten (over opmerkelijke pop-gerelateerde initiatieven)
– Export Curiosa (over een bijzondere promotieplaat)
– Dutch Invasion (over de eerste hitsuccessen in Amerika)
– Gouden Export uit Utrecht (over waarin de stad Utrecht zich onderscheidt)
– Snacks en Sex (over een vrij onbekend groots muziekfestival)

Voor de ware nederpopliefhebber naar mijn bescheiden mening een lekker toetje.
Overigens is aan The Motions en Diesel elk een gehele column gewijd, bands die wat mij betreft zeker niet vergeten mogen worden.

Ook al brengt de Top 2000 (evenals de Snob 2000) niet geheel of zelfs grotendeels niet meer de soundtrack van je leven, gelukkig houden de volgende initiatiefnemers dit juist wel in stand (waarvoor dank!): MyFavoriteSong.nlBoulevard of Music en Vinyl Met Elkaar, Deel Je Passie. Ook o.a. Wessel GernaatLeo WeijersBouke van Gelderen en natuurlijk Museum RockArt dragen flink bij aan het feest der herkenning (sorry als ik iemand vergeet). Allen bij deze uiteraard een geweldig 2024 gewenst!!!

Erik Bevaart