Wat heeft Harry Mulisch te maken met popmuziek? Ad Visser zal deze vraag moeiteloos kunnen beantwoorden. Visser was verantwoordelijk voor één van de meest volstrekt unieke projecten in de muziekentertainment: de elpee ‘Zing Je Moerstaal’. In het boek 55 Verrassende Verzamelelpees wordt helder uitgelegd waarom dit zo’n bijzondere plaat is.
Er zijn ten minste zes redenen hiervoor, te weten:
1. De elpee werd uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 1976.
2. Er is niet alleen een bestelnummer voor de platenindustrie, ook voor de boekhandel is er een nummer: ISBN 90 70066 149.
3. Niet eerder is er een gelijksoortige samenwerking geweest tussen Nederlandse popartiesten en schrijvers.
4. De artiesten hebben allen hits op hun naam staan, maar toch is er maar één hit op dit album te vinden (‘Terug Naar De Kust‘).
5. De 12 nummers zijn speciaal voor deze verzamelelpee opgenomen.
6. Voor de hoes zijn kosten noch moeite gespaard in schril contrast met veel andere hoezen van verzamelelpees.
Een andere reden is dat bands die normaliter Engelstalig zingen, zoals Lucifer en Earth & Fire, zich in hun moedertaal laten horen. Dat geldt ook voor Kayak, die de door Harry Mulisch geschreven tekst ‘Boezem’ van muziek voorziet. Een Amsterdam/Rotterdam combinatie van Focus met een tekst van Jules Deelder resulteert in het opmerkelijke ‘Avondrood‘.
Het project ‘Zing Je Moerstaal’ is een zeer origineel idee van Ad Visser, die zich met alles heeft beziggehouden. Dat is bepaald niet weinig. “Twee totaal verschillende werelden en opvattingen laten matchen en vervolgens als dat klikte met alle uitgeverijen en platenmaatschappijen per artiest en per schrijver onderhandelen om ze beschikbaar te krijgen”, zo liet Visser onlangs weten. O ja, Harry Mulisch en popmuziek…ook met Henny Vrienten ligt er nog een connectie, zo blijkt uit het boek 55 Verrassende Verzamelelpees.
Een ander volstrekt uniek project in de Nederlandse muziekentertainment is de Musicians Union Band. Dit was in 1971 een gelegenheidsstudioband o.l.v. Hans Vermeulen en Ray Fenwick. Allerlei bekende muzikanten uit Sandy Coast, The Motions, Golden Earring en Tee Set speelden op de gelijknamige dubbelelpee ‘Musicians Union Band’. Robert Jan Stips (Supersister), Beer Klaasse (Q65), Martin van Duynhoven (Group 1850) en Bertus Borgers (Mr. Albert Show) waren van hun toenmalige band de enige.
Waarom het project met 21 muzikanten geen Musicians United Band, maar Musicians Union Band heet, is wellicht vanuit de Engelse inbreng ontstaan. In Engeland is er al sinds 1893 een muzikantenvakbond. Ray Fenwick werd vergezeld door bassist Dee Murray en Nigel Olsson, die op dat moment ook in de Spencer Davis Group zaten. Nigel ‘Ollie’ Olsson had gedrumd op de eerste elpee van Uriah Heep, maar zou vooral bekendheid krijgen bij Elton John. Eén nummer staat op de dubbelelpee onder de artiestennaam Holland, nl. ‘Hans Brinker Symphony‘, dat de zevende plek in de Top 40 bereikte. Dit door producer Freddie Haayen geschreven nummer bevat een bewerking van het oude kinderliedje ‘De Uil Zat In De Olmen’. Ongeveer een even groot aantal muzikanten doet alleen op dat nummer mee, waaronder leden van Earth & Fire en Casey & the Pressure Group. Ook de zusjes Paay en de toen pas 16-jarige Anita Meyer doen hierop een vocale bijdrage.
Waarom dan de b-kant van dit singletje, ‘The Silverfleet’, niet op de dubbelelpee terecht gekomen is, is dan niet bekend.
Tot slot: een ander uniek project, een live-opname, mag ook niet ongenoemd blijven: De Haagse Beatnach in 1980. Van dit unieke live-evenement is een prachtig overzicht bewaard gebleven, een dubbelelpee en DVD met daarop live-materiaal van Q65 en de Haagse formatie The Kick, die in de jaren 60 geen plaatopnamen gemaakt heeft. Voor gitarist Hans van Oosterhout eindigde deze reünie in het ziekenhuis na een val van een podium. ‘Hij mieterde van het podium af op een manier die het midden hield tussen de allereerste stagedive en een doodordinaire val’, aldus Karel Kanits, die ooggetuige van deze legendarische optredens was en hier in 55 Verrassende Verzamelelpees, 40 jaar later, ‘verslag’ van heeft gedaan.
Drie bijzondere projecten, die voor herhaling vatbaar zijn. In aangepaste versie uiteraard met andere (jongere generatie) muzikanten. Al moet worden nagegeven dat van ‘Zing Je Moerstaal’ Focus nog steeds optreedt, van de Musicians Union Band Rudy Bennett nog opmerkelijk goed bij stem is en van de Haagse Beatnach Livin’ Blues onder de naam Livin’ Blues Xperience ook nog steeds succes boekt. Anno 2019 en hopelijk in 2021, want we moeten het jaar 2020 voor de cultuursector maar zo snel mogelijk proberen te vergeten!
Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees
Recent Comments