Achtergrondkoortjes kunnen medebepalend voor het succes van een song zijn. Waar Ray Charles the Raelettes had, hadden Ike & Tina Turner the Ikettes en huurde Elvis niet voor niets The Sweet Inspirations in. Mijn interesse gaat uit naar achtergrondzangeressen. Degenen die hun talent benut hebben in dienst van een ander. Degenen die niet zozeer op de voorgrond wilden staan of zelf nummers wilden schrijven. Degenen die zowel in de studio als live continu top waren.

Waardering in docu
In 2013 verscheen de Amerikaanse documentaire film ‘20 Feet from Stardom‘, die handelt over achtergrondzangeressen, wier leven vaak in de schaduw van een wereldartiest staat, maar hun aandeel in de muziek cruciaal is. Een geslaagde docu, want deze is bekroond met een Oscar voor beste documentaire en een Grammy Award voor beste muziekfilm. De hoofdrolspelers zijn Darlene Love, Judith Hill, Gloria Jones, Tata Vega, Merry Clayton, Claudia Lennear en Lisa Fischer. De drie laatstgenoemden zijn zeker voor Rolling Stones-fans geen onbekenden. Merry Clayton is de zangeres van de Stones-klassieker ‘Gimme Shelter’, die zij later ook solo heeft opgenomen; dit werd een bescheiden hit in de VS. ‘Brown Sugar’ is gebaseerd op Claudia Lennear en Lisa Fischer is jaren achtergrondzangeres bij Mick en consorten geweest, maar was in 1991 ook succesvol met de in Amerika grote R&B-hit ‘How Can I Ease The Pain’, waarmee zij een Grammy Award won. Er is een filmpje te zien waar Merry Clayton en Lisa Fischer ‘Gimme Shelter‘ met elkaar zingen. Merry Clayton is nog een Raelette geweest en Claudia Lennear een Ikette.

Klassiekers
The Sweet Inspirations hebben meer dan 1000 optredens met Elvis gedaan en hadden onder meer Cissy Houston in hun gelederen. Dit gezelschap had bovendien een eigen carrière en heeft meerdere albums gemaakt. In een dienende rol speelden zij op klassiekers, op beroemde albums als ‘Electric Ladyland’ van Jimi Hendrix en  ‘Dusty in Memphis’ van Dusty Springfield, Tevens waren ze het begeleidingskoortje in de film Grease met de gelijknamige monsterhit.

Interviews
Mick Jagger, Sting, Bruce Springsteen, Bette Midler en Stevie Wonder worden in de documentaire geïnterviewd. ‘Oooees’ en ‘aaaahhs’ zingen is best leuk voor een poosje, maar ik zou het niet mijn hele leven willen doen.’, aldus Mick Jagger.
De soundtrack begint met Lou Reed’s ‘Walk On A Wild Side’, waar het koortje gedaan wordt door Thunderthighs. Deze dames leverden een paar jaar later  ook hun bijdrage aan het in Wales opgenomen album ‘Nobody Can Wait Forever’ van Alquin. Op ‘Darling Superstar‘ is hun bijdrage essentieel al zingen zij in herhaling slechts de twee woorden van de songtitel.
Van de genoemde zangeressen hebben buiten Lisa Fischer ook Darlene Love en Gloria Jones wel meer dan alleen achtergrondkoortjes gedaan. Waar Gloria Jones nog bekendheid zou genieten van o.a. T-Rex -zij had een relatie met Marc Bolan- zal zij ook geassocieerd blijven met het nummer ‘Tainted Love‘, dat zij al in 1964 opnam.

Onbekende platen: gospel en funky
Een zangeres die niet in de film voorkomt, is de in 2018 overleden Jeanie Greene. Ze is bekend van haar werk met Elvis, Leo Sayer en The Concert For Bangla Desh. Ze heeft veel opnamen gemaakt in de Muscle Shoals FAME Studio, waarvan het in 1966 opgenomen ‘Don’t Make Me Hate Loving You‘ de moeite van het luisteren waard is.
Haar enige, echter vrij onbekend gebleven, solo-elpee ‘Mary Called Jeanie Greene’ is in 1971 op het label Elektra uitgekomen en te vinden op YouTube. Met een mix van rock en gospel (maar ook met country-invloeden) is te horen dat zij goed kon zingen en piano spelen. Claudia Lennear, die ook nog deel uitgemaakt heeft van Leon Russell & The Shelter People, doet overigens mee in het achtergrondkoortje. Ook Claudia Lennear heeft maar één solo-elpee gemaakt, ‘Phew!’ en deed dit in samenwerking met Allen Toussaint. Haar uitvoering van het van Lee Dorsey en Don Covay bekende ‘Everything I Do Gonna Be Funky‘ is Funky met een hoofdletter. Marlin Greene, de man van Jeanie, is trouwens één van de gitaristen op ‘Phew!’, waaraan ook o.a. Ry Cooder zijn medewerking verleent. Misschien zijn de zangeressen niet bekend, maar ze worden beslist wel gewaardeerd.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees