“Yes, this is an important song in our lives”, aldus Paul McCartney over ‘Singing The Blues‘. Sir Paul nam het op voor MTV Unplugged in 1991. Paul McCartney doelt op de uitvoeringen van Guy Mitchell en Tommy Steele uit 1957. Die hadden er immers in zijn jeugd elk begin 1957 een nr.1-hit in de UK mee. Guy Mitchell bereikte dit met ‘Singing the Blues’ op 4 januari 1957 en Tommy Steele op 11 januari 1957. Het is uniek dat hetzelfde nummer in de uitvoering van een andere artiest werd afgewisseld op de bovenste plek van de hitlijst.

Guy Mitchell zou er in Nederland ook een top-10 hit mee halen, in de tijd dat de officiële Top 40 nog niet bestond, maar Elsevier wel een hitlijst had. Voor de toen al jaren populaire Mitchell werd dit ook een nr.1-hit in de USA, nadat er al in 1956 een succesvolle versie was van countryzanger Marty Robbins, die er een nr.1-countryhit mee had. Het opmerkelijke van dit nummer is dat het heel veel gecoverd is door bekende rock’n’roll- en countryzangers. Maar ook door o.a. Rosemary Clooney en Dean Martin, die dit nummer in 1963 voor zijn eerste countryalbum opnam.

Heel veel covers, maar geen blues
De schrijver van het nummer, de in Nederland onbekend gebleven countryzanger Melvin Endsley, was als gevolg van polio sinds zijn jeugdjaren aan een rolstoel gekluisterd. Hij zal een aardig centje aan zijn topsong over hebben gehouden. Er zijn heel veel coverversies van. En de bekendste artiesten zijn niet alleen de eerdergenoemden, maar ook tijdgenoten als Bill Haley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Cliff Richard and The Shadows en Wanda Jackson. Ook de volgende generatie (met popartiesten als Marie Osmond, David Essex en Don McLean) liet het nummer niet onberoerd. Dave Edmunds had er zelfs een hit mee in de UK in 1980. Ook in andere genres werd dit nummer opgenomen. Zo is er een jazzversie van de Dutch Swing College Band en onze Zuiderburen hebben zelfs voor twee Nederlandstalige vertolkingen van deze klassieker gezorgd; Will Tura met ‘Ik Zing De Blues’ en Jacques Raymond met ‘Zaterdagavond’. Een schril contrast met de uitvoering van de Californische punkband The Groovie Ghoulies. Zanger Kepi Ghoulie heeft overigens begin 2023 een album uitgebracht met de titel ‘Ramones In Love’.

Met ‘blues’ in de titel zou je juist veel bluesuitvoeringen verwachten, maar nee…niet één, al doet Dave Edmunds nog een poging in die richting. Dat B.B.King een gelijknamige albumtitel heeft, zou tot verwarring kunnen leiden.

Veel gezongen voetballied
Het schijnt dat voetballiefhebbers ‘Singing The Blues’ regelmatig gebruiken vanwege de openingszinnen, die gemakkelijk te verbasteren zijn..Zo wordt dit al sinds de jaren zestig door Sheffield Wednesday-fans gebruikt. Hun tekst luidt dan als volgt: “Never felt more like singing the blues, When Wednesday win, United lose.”. Voormalig Wednesday-speler Terry Curran nam in 1980 een versie van het nummer op, waarvan tienduizenden werden verkocht. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds in het Hillsborough stadion te horen. Bijzonder is dat Terry Curran het nummer opnam met de vrij onbekende Chuck Fowler Band en er wél een bluesversie van.maakte! Overigens heeft Curran ook voor concurrent Sheffield United gespeeld. Birmingham City-supporters schijnen trouwens als eersten dit nummer gebruikt te hebben.

De schrijver Melvin Endsley heeft veel coverversies overleefd; hij overleed in 2004 en waarschijnlijk kon hij Anne Murray’s ‘country croonin’ vertolking m.m.v. gitarist Bob Mann uit 2002 zéker waarderen.

Erik Bevaart