Elvis, Ray Charles, James Brown, B.B.King, Johnny Cash, Bob Marley, Solomon Burke, Willie Nelson, Bob Dylan en veel andere beroemde artiesten hebben een Christmas-album gemaakt en ook The Beatles, Otis Redding en AC/DC hebben Kerstnummers opgenomen.

Rolling Stone heeft een fraai overzicht gepubliceerd van de belangrijkste Kerst-albums aller tijden.

Veel mensen vinden dit de mooiste tijd van het jaar, dat mag.

Ik ken iemand, Donald geheten, die niet alleen Kerstnummers, maar ook Kerstwhiskeys verzameld. Persoonlijk heb ik niets met Kerst. Wel heb ik met de Old Cocks on the Block een vrij originele Kerst-medley ‘Kerstfeestmuziekriedeltjes‘ in een Haagse studio opgenomen, die uitsluitend als cassettebandje onder relaties (als ‘kerstkaart’) verspreid is.

Anno 2019 maakt ras-Hagenees Victor Meijer zich sterk voor een hit rondom dit feest.

‘Kerstmis, wat is er met de Kerst mis?’ is echter een verhaal van mijn hand dat in 2008 gepubliceerd is in de bundel ‘Mooie Kerst Achter De Duinen’ met allerlei Haags gerelateerde kerstverhalen, waarin o.a. Wieteke van Dort, Sjaak Bral, Julius Pasgeld en Karel Kanits ook geschreven hebben.

Eén van de aspecten waar ik niet enthousiast van word, is het horen van de 25 overbekende kerstsongs in radio-uitzendingen, winkelcentra en horecagelegenheden. Voor Slade’s Merry Xmas Everybody maak ik een uitzondering. Slade, het wordt wel eens vergeten, was in Engeland de meest succesvolle band na The Beatles, als je het boek ’50 jaar Pophistorie, blunders, jatwerk & frustratie’ moet geloven.

In Nederland is het door toedoen van de viering van Sinterklaas door de korte airplay niet meer mogelijk een Kersthit te scoren, al is het de afgelopen jaren geprobeerd door o.a. Gerard Joling en Gerard Ekdom onder de naam Gary Fomdeck. Waar in het verleden bands als The Beach Boys een gehele kerstelpee maakten, is dit in Nederland met bijv. Golden Earring of Di-rect ondenkbaar. Wel heeft de frontman van de Amsterdamse groep Fatal Flowers, Richard Janssen, onder de naam Rex een min of meer kerstnummer opgenomen: ‘Santa (Please Bring Me A Gun)‘.

Merkwaardig genoeg heeft één Nederlandse zangeres haar naamsbekendheid grotendeels te danken aan een bescheiden kersthitje. Ik doel op Fay Lovsky, die met ‘Christmas Was A Friend Of Mine‘ in 1982 niet hoger dan de 37ste plek in de Top 40 bereikte. Op dit nummer van de zangeres wordt zij uitstekend begeleid door bassist Jan Hollestelle en drummer Arno van Nieuwenhuize.

De van o.a. De Dopegezinde Gemeente bekende gitarist/zanger Arthur Ebeling was tien jaar geleden in het helaas gestopte tv-programma Vrije Geluiden met een kerstnummer. Wie had dat kunnen denken van de in 1976 nog onbekende gitarist op de laatste elpee van Group 1850, luisterend naar de -niet al te toepasselijke- naam Live on Tour? Lovsky en Ebeling hebben trouwens ook samen op het podium gestaan.

Een andere bijzondere combinatie, Greg Lake met fluitist Ian Anderson, bracht het nummer ‘I Believe In Father Christmas‘ live in een kerk in Londen. De tekst van Greg Lake en Pete Sinfield op klassieke muziek van Prokofiev is ook mooi met  ‘They sold me a dream of Christmas’.

Een ander Kerstnummer waar ik wél enthousiast over ben is ‘No Snow Blues‘ van Brian Protheroe, maar het zal niemand verbazen dat een nummer van Leon Russell bij uitstek mijn goedkeuring kan verkrijgen. Vermoedelijk op slidegitaar Leon Russell, Don Preston of Jesse Ed Davis en de andere solo mogelijk van Freddie King, die verbonden was aan Shelter Records. Of dit nummer ooit op de Nederlandse radio gedraaid is, waag ik te betwijfelen, maar in een winkelcentrum zullen we het zeker niet horen.

Erik Bevaart