Beeldvorming, vooroordelen en misverstanden, ook dat is inherent aan muziek. Misschien is het wel typerend voor waar de band Diesel tegenop moest boksen. Bij het benoemen van bekende Haagse bands zullen vele andere genoemd worden en dat is deels begrijpelijk. Hoe Haags is de band eigenlijk die mede door Pim Koopman opgericht werd? Tja, de In Hilversum geboren en getogen drummer van Kayak. Dat Koopman Diesel oprichtte samen met de in Nijmegen geboren gitarist/zanger Rob Vunderink zorgt dan natuurlijk voor een andere oorsprong dan de uit typisch Haagse jongens bestaande bands als bijv. Q65, Golden Earrings en The Motions.

Eind 1970 verhuisde Vunderink vanuit Nijmegen samen met zanger Winston Gawke en drummer Michiel Driessen naar Den Haag en werd in 1971 de naam van hun band veranderd in Cobra. Het nummer ‘The War Will Soon Be Over (My Love)’ belandde in maart 1971 voor slechts twee weken in de Top 40 niet verder dan de 33ste plek. In 2017 werd in Ondergewaardeerde Liedjes hier aandacht aan geschonken. Als bijvangst staat er nog een alleraardigste anekdote met Group 1850 in te lezen.

Vunderink leerde Mark Boon kennen toen hij beoogd opvolger zou worden van Boon in Smyle, de band van zanger Bas Muijs, maar Boon aangaf met hem een band te willen beginnen. Boon had met het beatlesque Smyle wel hitsucces, maar geen speelplezier. Dat resultaat werd met The Hammer, waar twee singles mee gemaakt werden, precies andersom. Deze groep met bassist Frank Papendrecht (geboren in Den Haag overigens) zou de voorloper van Diesel worden. De leden van deze rockers doorkruisen de biografieën van Pussycat, Kayak, Vitesse, Urban Heroes, Margriet Eshuijs e.v.a.

Het in 1979 opgenomen debuutalbum ‘Watts In A Tank’ leverde niet alleen drie hitjes af, maar verkocht goed. Het toen als smaakpolitie fungerende magazine Oor zag geen toekomst weggelegd voor deze ‘Amerikaanse imitators’. Succes kwam er wel degelijk.

Dat in 1981 ‘Sausalito Summernight’ de 25ste plek in de VS en zelfs de eerste plek in Canada wist te behalen, is bijzonder daar deze single in Nederland bleef steken op plek 35. De eerste single ‘Goin’ Back To China’ is in een coverversie van zangeres Yoko Katori een grote hit in Japan geworden.

‘Sausalito Summernight’ is het paradepaardje van de groep, dat Amerikaans klinkt in de stijl van Steve Miller Band. En voor de muziekliefhebber is Sausalito niet langer alleen maar het kleine plaatsje waar Otis Redding ‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’ schreef. Het is een highway classic, een road song met een pakkende intro, goed gitaarwerk, tweestemmige zang en een heerlijk goed hoorbare pompende bas. Het is goed geproduceerd en kent enkele onverwachte wendingen.  Wat wil een rockliefhebber nog meer?

Den Haag is dus verantwoordelijk voor twee ultieme roadsongs, al is ‘Radar Love’ natuurlijk wel de ultiemste. In 2016 is Diesel als vijfmansformatie opnieuw opgericht. Zonder de in 2009 overleden ritmesectie is de band toch nog steeds een rockgroep die er mag zijn. Diesel heeft echter in Nederland niet de status die het als topgroep verdient. Er staan -d.d. 25-3-2022- zelfs nog geen nieuwe optredens gepland.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees