Er zijn van die nummers die iedereen kent en bij meerdere generaties bekend zijn. Daar vallen zeker de hooggeplaatste Top 2000-nummers onder, maar beslist niet alleen die evergreens. Volgens mij valt ‘Shame, Shame, Shame‘ van Shirley & Company in die categorie (al prijkt dit nummer al jaren niet meer in de Top 2000). Hoe dat dan komt, is niet zo gemakkelijk te verklaren. Dat het in 1975 een nummer 1-hit in Nederland geweest is, helpt natuurlijk wel tot overleving. Is dit dan een eendagsvlieg? Ja en nee. Het is het enige echt bekende nummer van het duo, maar de opvolger van deze kaskraker, ‘Disco Shirley’, bereikte toch ook nog in hetzelfde jaar de 13de plek in de Top 40. En zangeres Shirley Goodman had trouwens al een enorme staat van dienst. Liefhebbers van Dr.John en The Rolling Stones kennen haar als achtergrondzangeres op respectievelijk de albums ‘Gris-Gris’ en ‘Exile On Main Street’.

Wie de zanger van ‘Shame, Shame, Shame’ is, kan een lastige popquizvraag zijn. De in Cuba geboren Jesus Alvarez is zich later Jason Alvarez gaan noemen en heeft zijn carrière als gospelzanger voortgezet. Het duo heeft ook nog een elpee gemaakt, die een fraai getekende hoes bevat dat zangeres Shirley met president Richard Nixon moet voorstellen. Ongetwijfeld zal de titel refereren aan de Watergate affaire.

Er valt veel te zeggen over het nummer, bijvoorbeeld dat het geschreven is door Sylvia Robinson, die enkele jaren later onder meer ‘Rapper’s Delight’ van The Sugarhill Gang zou schrijven.

‘Shame, Shame, Shame’ is een perfecte song voor een duo, maar dat wil niet zeggen dat er veel coverversies te vinden zijn met dito setting. Dat Ike & Tina Turner erg goed geluisterd hebben naar de hitversie moge duidelijk zijn en dit duo brengt bovendien zelfs extra power.

Juist een bijzondere, meer originele cover is afkomstig uit Denemarken van Mek & The Pek’A’Billies, die voor een soort Big Daddy-achtig repertoire zorgt. Big Daddy was in 1991 met hun album ‘Cutting Their Own Groove’ echter volstrekt uniek.

De band Mek & The Pek’A’Billies bestaat uit zanger Mek Pek en de rockabilly band The Alligators. een groep die bepaald niet onderschat mag worden, want zangeres Wanda Jackson heeft zich op tours en albums laten begeleiden door de Denen. Deze coverversie van ‘Shame, Shame, Shame’ is bepaald geen schande en juist beslist de moeite waard.

Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees