Het is al wat jaren geleden dat ik een Amerikaanse import-elpee kocht van een voor mij onbekende band met een intrigerende hoes. Het ging om ‘Cool On It’ van de band The Heartfixers (mooie naam trouwens). De hoes, een man met een slang in zijn hand, verraadde wat swamprock-achtigs en wekte mijn interesse.

De plaat uit 1986 vertoont een prima mix tussen blues en rock & roll. De uit Atlanta afkomstige groep heeft drie elpees gemaakt op het toen vrij onbekende label Landslide. Op één plaat fungeren ze slechts als begeleidingsband van zanger Nappy Brown, die bezig was aan een comeback. De groep is echter op hun best op het album ‘Cool On It’, opent sterk met ‘Driving Woman‘ en ook op het nummer ‘Time To Quit‘ hoor je de klasse van deze niet echt doorgebroken band.

In 1986 toerde de viermansformatie met niemand minder dan Stevie Ray Vaughan and Double Trouble. Niet lang daarna ging de groep uit elkaar en belandde bassist Wayne Burdette bij Jimmy Thackery & the Drivers en startte gitarist/zanger Tinsley Ellis een solocarrière op advies van John Hammond.

Ellis ging platen maken op Alligator Records en besloot het album ‘Cool On It’ opnieuw uit te brengen onder de naam Tinsley Ellis & The Heartfixers. Zelf heb ik de originele op Landslide op mijn draaitafel liggen.

Op ‘Cool On It’ staan vijf nummers van Ellis en ook vijf covers. Behalve van Chuck Berry, Bo Diddley en Marty Robbins worden twee instrumentals gecoverd, twee nummers die iets afwijken van de rest van het repertoire. Dit betreft het surfrock-achtige ‘Wild Weekend’ van The Rockin’ Rebels uit 1962/1963 (ook vertolkt door o.a. The Surfaris en The Ventures) en van fingerpicking gitarist Leo Kottke ‘The Sailor’s Grave On The Prairie’. Tinsley Ellis bleek zijn muzikale invloeden dus niet alleen uit de blues te halen.

Onder vakbroeders is Tinsley Ellis zeer gerespecteerd. Ruim twee jaar geleden kwam z’n laatste soloplaat uit: ‘Winning Hand’. Deze kreeg een uitstekende recensie in Blues Magazine. En terecht!

De ‘Southern blues-rock guitar wizard’ verdient ook in Nederland meer bekendheid dan hij nu heeft.

Erik Bevaart