Waar vind je een docu waarin The Rolling Stones, The Beach Boys, The Supremes, Lesley Gore, James Brown en Marvin Gaye live optreden? Hoe vaak zie je topartiesten met elkaar dansend op een podium? Om een of andere reden is de film de T.A.M.I. Show in Nederland wat onderbelicht. Volkomen ten onrechte, zo kan ik u verzekeren!

Het jaar 1964 zal in de pophistorie altijd bekend blijven als het jaar van The British Invasion, waarin de dominantie van Engelse popmuziek in de VS ongekend was. Beatlemania was ook de VS niet ontgaan en op 4 april 1964 waren zelfs de eerste vijf plaatsen in de Billboard Hot 100 voor The Beatles. In de slipstream van dit succes deden veel andere Engelse bands hun voordeel. Als gevolg van deze invasie in de hitlijsten hebben enkele Amerikaanse bands, door een wat Engelse naam aan te nemen, geprobeerd aan populariteit te winnen, zoals Sir Douglas Quintet en The Buckinghams. Een andere manier was door de schrijfwijze met één letter in een dierennaam aan te passen, zoals The Beatles, wat geïmiteerd werd door The Byrds en The Monkees.

Uniek document
Een bijzondere filmopname uit 1964 verscheen onder de toepasselijke naam de T.A.M.I. Show, dit staat voor Teenage Awards Music International. De film kan als de eerste grote rockfilm in de popgeschiedenis worden gerekend, al is er ook opmerkelijk veel soul te horen. De film bevat opnamen van live-optredens van 28 en 29 oktober 1964, die plaats vonden in Santa Monica in Californië, Als hosts fungeerde het duo Jan & Dean. Alle optredens werden vergezeld door enthousiast aanwezige dansers. Bijzonder is dat bij de laatste nummers van zowel Lesley Gore als The Rolling Stones de andere artiesten mee gaan dansen. The Supremes en The Rolling Stones…in 1964 twee totaal verschillende werelden!

De film start met een door Jan & Dean gezongen nummer ‘(Here They Come) From All Over the World’, dat handelt over de artiesten die er optreden en blijkbaar verkeerde men in de veronderstelling dat ook The Rolling Stones uit Liverpool kwamen:

“Those bad lookin’ guys with the moppy long hair
The Rolling Stones from Liverpool are bound to be there
Gerry and The Pacemakers, Billy J too
They’re all gonna be here to sing for you”

Pioniersfase
The Beatles hadden de grootheid van de film nog completer kunnen maken, maar die waren in oktober 1964 bezig met opname voor de elpee ‘Beatles For Sale’. Waar Smokey Robinson al een reputatie als songwiriter had (‘You Really Got A Hold On Me’ was al gecoverd door The Beatles), gold dit niet voor het duo Jagger/Richards en Marvin Gaye.

Ten tijde van deze film kon men nog niet weten dat het duo Jagger/Richards en Marvin Gaye tot de grootste songwriters van de vorige eeuw zouden uitgroeien, die songs zouden afleveren die door de wereldtop in vele genres gecoverd zouden worden. Nee, niets wees daar nog op in 1964: Kijk naar het enige eigen nummer van The Stones ‘Off The Hook’ dat in al die jaren erna door weinig bekende artiesten is vertolkt. Wat dat betreft zou Marvin Gaye’s eerste hit ‘Stubborn Kind of Fellow’ (waarvan hij mede-schrijver is) juist door vele beroemde artiesten opgenomen worden, zoals The McCoys, Diana Ross, Lulu, Frankie Miller en Stevie Wonder. Het is duidelijk dat The Beach Boys nog niet het geniale brengen wat twee jaar later met veel variatie en originaliteit tot o.a. ‘God Only Knows’, ‘Good Vibrations’ en ‘Pet Sounds’ tot uiting kwam.

Wel en niet doorgebroken
Oplettende kijkers zien bij 9.38 min. een pianist van het orkest in beeld en dat is Russell Bridges, die enkele jaren later bekend zou worden onder de naam Leon Russell en juist een zeer succesvolle singer/songwriter zou worden.

De enige niet echt doorgebroken band is The Barbarians. Opvallend bij de langharige drummer Victor ‘Moulty’ Moulton is zijn haakvormige prothetische linkerhand, die hij gebruikt om zijn linker drumstick vast te houden tijdens optredens. De groep Ramones herinnert aan deze drummer in het nummer ‘Do You Remember Rock ‘n’ Roll Radio?’ met de tekst:

“Rock’n, rock ‘n’ roll radio, let’s go
Rock’n, rock ‘n’ roll radio, let’s go
Will you remember Jerry Lee
John Lennon, T. Rex and old Moulty?”

Tijdsbeeld
Het tijdsbeeld van dit document wordt goed weergegeven in deze film. Immers, wat is deze film totaal anders qua muziek én ook beleving van het publiek dan Monterey Pop Festival, dat echter pas minder dan drie jaar (!!!) later plaatsvond. De veel minder brave hippiecultuur met de Summer of Love was toen ingetreden met o.a. The Byrds, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Otis Redding, Buffalo Springfield, Jefferson Airplane en Grateful Dead. De nummers verschilden veelal enorm qua lengte met die van de T.A.M.I. Show en de muzikanten speelden niet met stropdas of in een uniforme outfit. Ook dat is in 1964 een groot verschil met de hippiegeneratie. Tevens valt op dat het publiek in 1967, al dan niet stoned, lang niet meer zo hysterisch zou zijn bij het zien van hun favorieten.

Dat voor de locatie Californië gekozen is, geeft zodoende een vrijer beeld aan in het raciale Amerika dan bepaalde staten als Texas en Mississippi zouden toelaten.

Tot slot
Resumerend maken meerdere aspecten deze film buitengewoon, omdat:

  1. Men The Rolling Stones uit Liverpool afkomstig acht.
  2. Gerry & the Pacemakers ‘Maybelline’ overnemen van Chuck Berry.
  3. Leon Russell nog zonder baard en grijs haar achter de piano zit.
  4. Het talent van Marvin Gaye al heel duidelijk tot uiting komt.
  5. Lesley Gore pas 18 jaar oud was.
  6. Mick Jagger toch echt niet zo goed kan dansen als James Brown.
  7. De cameraman laat in de gaten heeft dat er ook een bassist bij The Rolling Stones is.
  8. The Rolling Stones nog in de fase zitten van meer covers spelen dan eigen nummers.
  9. Beroemde artiesten mee dansen op muziek van anderen.
  10. Eén band als enige niet het grote succes heeft gekend, namelijk The Barbarians.

Tip
Ga lekker genieten van deze fraaie film, waarin niet alleen James Brown en Marvin Gaye excelleren, maar waar ook grote bands als The Rolling Stones en The Beach Boys nog bezig zijn zichzelf ‘uit te vinden’. Neem de tijd ervoor, ook voor de artiesten waar je wellicht wat minder mee hebt.


De volgende artiesten treden op met de volgende nummers in deze film: 

Erik Bevaart