Waarom ook niet? Laat ik mijn 45ste column voor myfavoritesong.nl eens beginnen met een kleine quiz, want dat is niet ongebruikelijk in dit gedeelte van het jaar.

 

1. Welk nummer is zowel door Gordon, Amy Winehouse, Simply Red als Joe Cocker opgenomen? 
2. Welk album van zowel The Carpenters als The Temptations heeft dezelfde titel als een album van Andy Williams, die met de songtitel in Amerika een bescheiden hitje had in 1971?
3. Welk veel gecoverd nummer van componist/pianist/zanger Leon Russell, ook geroemd in de uitvoering van Donny Hathaway, werd in 2018, bijna twee jaar na het overlijden van de componist, opgenomen in de Grammy Hall of Fame?

 

Er is helaas geen prijs mee te winnen, maar het is prijzenswaardig als je de goede antwoorden weet.

 
Het antwoord op alle drie vragen is ‘A Song For You‘. Voor veel mensen gaat er niet direct een belletje rinkelen, omdat dit nummer in geen enkele uitvoering een hit geweest is in Nederland. Vooral door toedoen van de coverversies zijn er echter wereldwijd miljoenen (!!!) van dit nummer verkocht en doet dit nog steeds. Momenteel staat Luke Evans met zijn album ‘A Song For You’ in de Britse charts. Als je de bij secondhandsongs ruim 230 geregistreerde uitvoeringen van deze song onder de loep neemt, valt op dat dit vaak opgenomen is door zeer uiteenlopende topzangeressen, denk maar aan Dusty Springfield, Aretha Franklin, Merry Clayton, Helen Reddy, Mavis Staples, Whitney Houston, Peggy Lee, Barbra Streisand, Elkie Brooks, Shirley Bassey, Christina Aguilera en de al genoemde Karen Carpenter en Amy Winehouse, waarbij ook de Deense zangeres Cæcilie Norby vermeldenswaardig is.
 
Bijzonder en opvallend is dat erkende songwriters als Neil Diamond en Ray Charles ook ‘A Song For You’ opgenomen hebben. Merkwaardig dat dit nummer in Nederland slechts door weinigen is gecoverd, maar dan wel door Gordon, die overigens een fan van Donny Hathaway is. Zo kan het geschieden dat de Toppers en Amy Winehouse uit dezelfde vijver visten. Als je mij vraagt wat het geheim is van deze topsong dan blijf ik het antwoord schuldig. Is het soms het karakteristieke piano-intro? Is het soms het introspectieve van een muzikant dat aanspreekt of is het de melancholische sfeer die het oproept? Voor mij tellen alle drie die opties, maar elke liefhebber van dit nummer zal zo zijn/haar reden hebben.
 
‘A Song For You’ hoort in Nederland voor elke rechtgeaarde muziekliefhebber een begrip te zijn, omdat er altijd wel één coverversie te vinden is die van je gading zal zijn! Ik verwacht dat dit nummer in de SNOB 2000, dé lijst van ondergewaardeerde liedjes, terug te vinden zal zijn.
 
Erik Bevaart, initiator en mede-auteur boek 55 Verrassende Verzamelelpees