Op 12 juli is het precies 50 jaar geleden dat ‘Ma Belle Amie’ van de Delftse band Tee Set en ‘Venus’ van Shocking Blue uit Den Haag in de Top 40 binnenkwamen. Waar Tee Set zich nog tevreden moest stellen met een bescheiden notering op plaats 40 kwam Shocking Blue al direct op de 17de plek binnen. Uniek, omdat beide nummers grote internationale hits zouden worden. Begin 1970 zouden respectievelijk ‘Venus’ op de eerste plek en ‘Ma Belle Amie’ op de vijfde belanden in de Amerikaanse Billboard. Met daarna ‘Little Green Bag’ van de George Baker Selection, die op plaats 21 bleef steken, was er even sprake van een heuse Dutch Invasion. Opvallend is dat zowel Tee Set als Shocking Blue, zelfs na een nr.1 hit, geen groot succes meer in Amerika wist te boeken (opvolger ‘Mighty Joe’ kwam nog tot de 43e plaats) alwaar de George Baker Selection met ‘Paloma Blanca’ in 1976 nog op de 26ste plaats terecht kwam.

 

Als we naar het hitsucces kijken van de drie bands in Nederland valt het volgende op:
Shocking Blue: 14 hits, waaronder twee nr.1-hits
Tee Set:  21 hits, waaronder één nr.1-hit. Ook had Peter Tetteroo in 1968 nog een hit met ‘Red, Red Wine’.
Geoge Baker Selection: 27 hits, waaronder drie nr.1-hits

Van de drie nummers heeft zowel ‘Venus’ als ‘Little Green Bag’ nog meerdere levens gekend waarna het nummer nog bekender is geworden, waar dit bij ‘Ma Belle Amie’ niet echt opgaat. Overigens waren binnen Nederland dit niet de grootste hits van de bands.

 

Het was de Amerikaanse songwriter, talentscout en producer Jerry Ross die het potentieel van deze nummers in Amerika inzag. Ross had z’n sporen verdiend als producer met de megahit ‘Sunny’ van Bobby Hebb en als songwriter -samen met Gamble & Huff- met ‘I’m Gonna Make You Love Me’. Dit was in 1968 een hit van de combinatie Diana Ross & the Supremes met The Temptations. Als talentscout zag hij in Zurich de Tee Set en daarna Shocking Blue in Hamburg. Hij had door dat deze bij kleine op de binnenlandse markt gerichte platenmaatschappijen zaten.

Het succesverhaal rondom ‘Venus’ is bekend, niet alleen in de megahit van Bananarama uit 1986 en de intro in Stars on 45 (1981), maar ook dat dit door o.a. Tom Jones is opgenomen. Minder bekend is dat de Zuid-Koreaan PSY, die met ‘Gangnam Style’ het wereldrecord YouTube views heeft, op z’n debuutalbum ook ‘Venus’ opnam. Min of meer, want in het nummer ‘Bird’ gebruikt hij een sample en een stukje van de melodielijn. Mariska Veres heeft met haar Shocking Jazz Quintet een jazz-uitvoering van ‘Venus’ opgenomen. Dat componist Robbie van Leeuwen de melodie ‘geleend’ heeft van Big Three (met o.a. Mama Cass), is inmiddels ook algemeen bekend. Echter is dit ook gebaseerd op de traditional ‘Oh! Susanna’, in 1848 geschreven door Stephen Foster, zodat er geen claims neergelegd kunnen worden. Dat Van Leeuwen een uitstekend componist is, blijkt wel uit het overzicht op ‘A Tribute To Robbie van Leeuwen‘, waaruit bljjkt dat o.a de Walker Brothers en Nirvana zijn songs coverden.

 

Vietnam-veteranen hebben in reacties kenbaar gemaakt goede herinneringen aan ‘Venus’ en ‘Ma Belle Amie’ te hebben, daar dit op de radio gedraaid werd. Ook het succesverhaal van ‘Little Green Bag’, de eerste single van de groep van Hans Bouwens, mag bekend verondersteld worden. De eerste heropleving ontstond in 1992 toen Quentin Tarantino besloot het nummer te gebruiken voor z’n film ‘Reservoir Dogs’. Door het gebruik in een whiskey-reclame werd dit nummer zelfs een nr.1-hit in Japan. De tweede revelatie ontstond in 1999 toen Tom Jones ‘Venus’ met Barenaked Ladies zingt op z’n succesvolste album: ‘Reload’. Ongetwijfeld zullen de bijdragen van o.a. Robbie Williams en The Cardigans aan deze kaskraker mede geleid hebben tot dit enorme verkoopsucces.

 

Afgelopen jaar was George Baker in twee reclamespots te zien van supermarktketen Lidl, waarin ‘Little Green Bag’ verbasterd is tot ‘Lidl Green Bag’.  ‘Venus’ is ook gebruikt voor reclame namelijk voor Gillette (waarin Jennifer Lopez te zien is). Wellicht minder bekend is dat Venus ook te horen is in Martin Scorsese’s vorige maand uitgebrachte film ‘Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story’ (te zien op Netflix). ‘Ma Belle Amie’ heeft die bijvangst minder gekend. Toch onderscheidt Tee Set als band zich in meerdere opzichten. Zo was gelijktijdig de afsplitsing After Tea ook populair, had Tee Set als eerste groep een eigen platenlabel en had de band de discotheek ‘Ma Belle Amie’ in Scheveningen.

 

De bezetting waarmee Tee Set in 1970 optredens in de VS deed, loog er kwalitatief niet om: Peter Tetteroo (zang), Hans van Eijck (orgel), Ferry Lever (gitaar), Franklin Madjid (basgitaar) en Herman van Boeijen (drums). De verdere loopbaan van enkele Tee Set-leden was zeer uiteenlopend: Ferry Lever (na afgestudeerd te zijn op het conservatorium gitarist bij Rob de Nijs), van de Spencer Davis Group afkomstige Ray Fenwick (gitarist bij allerlei Deep Purple-leden, waaronder op Roger Glover’s grote hit ‘Love is All‘), Polle Eduard (buiten z’n hit ‘Ik Wil Jou’ ook o.a. als liedjesschrijver voor Nico Haak) en Hans van Eijck (componist van vele TV-tunes, waaronder Goede Tijden, Slechte Tijden en Eén tegen 100). Persoonlijk vind ik het nummer ‘What Can I Do‘ van de band uit 1967 een bewijs van de geweldige combi van soul en popmuziek, waar bovendien het intro van de hobo al onderscheidend is. In de jaren 60 zijn er niet heel veel grote hits geweest waarin de hobo een voorname rol speelt, zoals ook in ‘As Tears Go By’ van Marianne Faithfull en ‘I Got You Babe’ van Sonny & Cher.

Dutch Invasion? Het permanente succes aan de andere kant van de oceaan bleef uit. Twee jaar geleden verscheen van schrijver Godfried Nevels het 366 pagina tellende boek ‘Dutch in the USA – Nederlandse muzikanten in Amerika’ (Uitgeverij Aspekt), waarin hij uit de doeken doet waarom deze tours vaak niet succesvol werden. Ach, niet getreurd…er zouden nog vele internationale successen komen en kon Focus de wereld pas écht verbazen.

 

Erik Bevaart